Nyheter

Ordet särskola känns nedsättande och utpekande

Hej!

Jag heter Emil. Jag är 25 år och bor utanför Askersund. Jag har erfarenhet av särskolan men även av att studera några ämnen i vanlig klass men i mindre grupp. Jag tog studenten från gymnasiesärskolan 2011. Jag tycker inte om ordet SÄRskola. Det är bra att det finns extra stöd för de som har funktionsnedsättning, men ordet särskola känns nedsättande och utpekande. Det kan vara svårt efteråt när man sedan ska söka jobb.

Jag är glad att jag fick möjlighet att läsa en kurs i historia i gymnasiet. Det är ett ämne som jag alltid har varit intresserad av. Då fick jag anpassat material att till exempel lyssna på. Jag önskar att jag gjort det i fler ämnen. Det är viktigt med betyg för att man ska kunna söka olika vägar till arbete.

Jag har varit hemma en del. Men även hunnit med att studera vid folkhögskola, jag har deltagit i projekt om politik, sommarjobbat och studerat vid SV Kulturcollege. Idag övningskör jag och praktiserar på Örebro bostäder, via Arbetsförmedlingen. Det är en arbetsplats där jag både praktiserat och sommarjobbat via SV Kulturcollege. Jag skulle gärna studerat vidare om inte mina betyg hade hindrat mig.

Jag önskar att myndigheter och samhället i övrigt hade mer kunskap och förståelse hur det kan vara för personer med funktionsnedsättningar. Det skulle kunna bidra till nya lösningar och möjligheter för alla.

Emil, tidigare deltagare vid SV Kulturcollege.