Nyheter

Sofia om SMF kursen – Jag kända hur viljan och styrkan kom tillbaka!

Jag började SMF lite mer än ett år efter att jag tog studenten, 2 år senare än jag hade tänkt då skolan har varit lite av ett problem hela min skolgång. Jag gick på Navet (tillhörande Arbetsförmedlingen) för att lägga upp en plan angående jobb/studera/utredas. Efter mycket velande om saker hit och dit blev jag tipsad om en kort ”testa-på-kurs” på Uppsala folkhögskola som låg på 3 månader: SMF kursen.

Jag var vid det här laget helt omotiverad på livet, uttråkad och rastlös med kli i fingrarna som fick mig att klättra på väggarna och tackade därför ja. ”Jag får något att göra ett litet tag i alla fall”. Jag började på SMF och vi blev snabbt bra vänner då det är en liten intim kurs med ett fåtal elever med en fokuserad lärare. Vi fick prova på (bland annat) svenska och engelska, vi åkte på informationsrika studiebesök varje vecka och hade massa roliga grupparbeten. Vi fick titta runt hur dom andra på skolan jobbar och genom fler skoluppgifter interagera med dom andra eleverna lite försiktigt och uppvärmande. Gemensamma gruppaktiviteter för hela skolan gjorde att man blandade sig med varandra och pratade med nya människor. Det blev snabbt bekvämt att vandra upp och ner längs korridorerna. Efter ett par veckor hoppade jag till och med in i körgruppen efter avslutad skoldag och kom på så sätt in lite mer i gemenskapen.

Det kändes lite dystert när kursen närmade sig slutet och det fanns ingen tvekan om att jag skulle fortsätta. Jag kände hur viljan och styrkan kom tillbaka, jag kände hur jag växte rätt mycket på rätt kort tid. Uppsala folkhögskola är rätt plats att jobba med sig själv. Här kan alla relatera och få stöd. Här jobbar vi tillsammans och stöttar varandra. Kursen var verkligen ett viktigt steg för mig för att komma upp och ut och leva. Jag jobbar fortfarande och ser fram emot resan som jag har framför mig.

– Sofia